Fiona sin valpedagbok 2017

Valpene ble overlevert til sine nye hjem helgen 23.-25.juni

Det var både vemodig og fint å se valpene avgårde med sine nye familier. Vi sitter igjen med mange gode minner om denne herlige gjengen. Litt tomt blir det også her hjemme, men vi håper på mange tilbakemeldinger og bilder fra valpenes nye liv 

Lek...
Lek...
og lek :-)

18. juni- Valpene - 8 uker gamle

Denne uka har det vært mer av alt.

Mye lek med onkel Iver under overvåking av mamma Fiona. Lengre turer rundt om i hage og på tun. Mange besøk-også av Veronica og Claes med gaver fra pappa Biggen; morsomme nye leker :-) Det har også vært mye balansering,hopp og løp! Lekeslåssing og nysgjerrig utforsking inklusive smaking på stauder, urter og jord… Jeg forsterker nå «innkalling» av gjengen med porsjonsbeger med leverpostei –og det fungerer supert. Valpene har siden torsdag fått på seg halsbånd -litt hver dag. De begynner å venne seg til dem, men det kløøør å ha noe rundt halsen. På lørdag gjennomgikk de sosialitetstest og viste seg som sosiale og tilgjengelige valper! Les mer om sosialitetstesten her: https://drive.google.com/drive/folders/0B8cFb7eS0UY2ZmVaV1NwZW9pbjA?usp=sharing.

Det er en god indikasjon på at de blir åpne og tilgjengelige voksne hunder, gitt at eierne fortsetter å gi dem gode mestringsopplevelser og morsomme oppgaver i livet. Det er nå bare 5-7 dager igjen til valpene skal få nye opplevelser i sine familier som de allerede er kjent med gjennom alle besøkene. Men før det får vi en uke med mer søskenlek, biltur og linetrening.

 

Iver i fjellhagen med valpene
Våte
og våtere :-)

11. juni- Valpene - 7 uker gamle

Kosestund med mamma Fiona

Denne uken har de lært at det er gøy å være vannhund ute i regnvær. Det har høljet ned hver dag hele uka. Men valpene bryr seg ikke og får holde på ute til de har rast fra seg, før vi så går inn og tørker- til det påny er ute-leke-hoppe-løpe og utforske tid. De har også fått være mye sammen med onkel Iver denne uka. Noe som er kjempegøy både for valper og Iver.  Med mer aktivitet blir de også mer sultne og spiser godt til alle måltidene. De har også nå fått kloklipp for tredje gang.

Tunnel er topp, både oppe på og inni :-)
Klar til hopp og sprell!

4. juni- Valpene - 6 uker gamle

Nå er det fart i gjengen!

De er nysgjerrige, lekeslåss og løper etter hverandre og hiver seg over alle former for leketøy. Det er også gøy ute med gressplen med løpelek og «smaking» på det grønne.

De spiser godt av valpemat og elsker fortsatt en melketår fra mamma Fiona.

Nå har alle fremtidige eiere vært her en til to ganger og valpene er sosiale og glade i å hilse på og leke med (bite på) dem. I dag blir det veiing og ny markkur på ettermiddagen. 

5 uker
med gøyale kompiser
og morsomme leketøy

28.mai -Valpene - 5 uker gamle

Nå leker valpene mer med hverandre og lekesaker. Flere mennesker er introdusert denne uka og valpene blir mer og mer våkne og nysgjerrige. Valpene "holder" om lag 30 minutter  før de trenger en lengre soveøkt, før de så påny er i gang med lek og moro. 

De har vært ute hver dag denne uka. Fra de første korte turene til lengre økter, -noe de trives veldig godt med!

Tennene begynner nå å bryte frem og det klør! Det bites på leker og fingre, buksebein og skolisser.  Valpene får tilbud om tre måltider hvor de spiser det de har lyst på- før Fiona velvillig spiser opp resten mens valpene forsyner seg av melk. 

Andre tur ute :-) 23. mai
23. mai -4 uker og 2 dager gammel og passes på av mor Fiona
23. mai
To spiser og tre er klare til å ta over :-)
Brytelek på gang!

21.mai -Valpene - 4 uker gamle

Valpene er nå så søte og sosiale, logrer, slikker og biter på oss med gommer som varsler om tenner på gang. De bryteleker med hverandre og interesserer seg for myke leketøy.  De har kommet ut av valpekasse og de er mye mer våkne nå, men sover fortsatt mye av dagen. Fiona er ivrig på å gi dem melk, men har også begynt å kaste opp mat til dem. Et tydelig tegn på at hun mener de trenger fast føde. Da er det fint at jeg allerede har tilvendt valpene valpemat, slik at jeg nå kan øke mengden gradvis uten å risikere magevondt. 


 

her er 4 av valpene (3 uker)
og her er 2 til (3uker)

14.mai -Valpene 3 uker gamle

Det har skjedd mye, men også lite i løpet av denne uka. Det kan høres ut som en selvmotsigelse, men det handler om at valpenes hovedfokus fortsatt er på soving og mat. Men det er tydelig at de nå er mer bevisste på lyder og bevegelser. De er oppe og står og går litt og er mer opptatte av hverandre enn før. Det høres innimellom noen spede indignerte knurr og bjeff om en av dem kravler hardhendt over andre.

Fiona er fornøyd, steller og rydder hos valpene sine og er nå opp mot maks melkeproduksjonen. Det er derved snart tid for å avlaste henne med forsiktig introduksjon av fast føde for valpene.

 


 

7.mai -Valpene 2 uker gamle

Tiden går fort! Valpene står nå i korte perioder på alle sine fire bein og da spesielt når de er ivrige med å skynde seg til «melkebaren». Fortsatt er det viktigste som skjer at valpene spiser godt og sover fornøyd-hele døgnet rundt. Idag skal valpene få sin første kloklipp slik at de ikke klorer opp juret.  Valpene har nå tredoblet sin vekt siden fødselen, noe som krever mye av Fiona. Hun får nå 5 måltider om dagen med valpefôr og boksmat og er veldig fornøyd og glad.

 I løpet av ettermiddagen søndag åpnet alle valpene øynene sine. Så nå vil de gradvis se mer og mer 🙂

 


 

30. april -Valpene 1 uke gamle

Da er allerede valpene blitt én uke gamle. De sover, spiser og vokser–akkurat slik de skal. De oppdager raskt at «melkefabrikken Fiona» er i nærheten. To av hannene er ekstra glupske og er raske med å sikre seg de beste og bakerste pattene. Fiona har også endelig fått tilbake sin gamle gode appetitt og er sulten og spiser ofte i løpet av dagen. Det er ikke så rart idet valpene nesten har doblet sin vekt i løpet av denne første uka. Valpene er så like hverandre i tegninger og størrelse at jeg har merket dem med korrekturlakk . Da får jeg fulgt godt med på hver enkelt av valpene sin utvikling. De tre tispene og de tre hannene har respektivt fått hvitt merke ved halerot, midt på, og ved tuppen av halen.

 


 

Søndag 23.april og mandag 24. april 2017

Fiona var veldig tung,innadvent og kvalm, kastet mye opp og ble veldig sliten. Derfor var det godt og nødvendig med veterinærhjelp til å få alle 6 valper ut.

De kom 23. april kl 15 20 ved keisersnitt og var straks i farta og klare for en melkesup! Det ble 3 jenter og 3 gutter. Alle jevne og fine i størrelsen, svarte med hvitt på hals og bryst og med lange haler.

 Nå mandag er de ett døgn gamle og veier alle rundt 400 gram. Sover, spiser og grynter. Runde og fine i fasongen og det er fredfullt i kassa-akkurat slik vi vil det skal være!  

Fiona ble litt pjusk etter oppkast og keisersnitt, så hun blir puslet rundt og får spesialstell med kyllingfilet og vann på "senga" -dvs i kassa. Hun må nærmes tvinges ut for å tisse -og skyndter seg inn igjen til sine vakre små. 

 

Fiona med sine 6 én dag gamle valper 24. april 2017

Fiona fikk 6 valper søndag 23.april 2017 og stolt pappa er Big (Cencerro's Ashover's Big Wish)

 Valpene leveres  fra fredag 23. til søndag25.juni.

 Begge foreldrene er klinisk friske, sosiale og rasetypiske Spanske Vannhunder og vi forventer at avkommet får de samme egenskapene.

Fiona sine helsetester står listet opp i hennes egen folder her på hjemmesiden.

Far: Cencerro's Ashover's Big Wish "Biggen/Biggilini"  er  HD og AD røntget med resultat A-A og UA. Han er DNA testet for NAD med resultat fri og for prcd-PRA med resultat bærer.   Siste øyenlysing ble gjort i februar 2017 med resultat UA.

Oppdretter beskriver han slik: ”   Biggelini” är något av de vänligaste man kan uppleva. Han vill alltid luta sig/hänga på alla som vill klappa honom. Hans svans viftar alltid då någon tilltalar honom.

  Se mer om Biggen og hans foreldre på oppdretteren sin hjemmeside www.cencerro.se

 Vi gleder oss til vårens liv og røre med valper på gården!  

Kontakt oss gjerne for mer info.
Mobil. 917 08 224 eller epost: torine.kriznik@hotmail.com