Fiona sin dagbok for drektighet og valper 2014

Torsdag 31. juni

Valpene er 8 uker og aktivitetsnivået er høyt! Denne uka har vi trent på at hælene,fingrene og ørene våre IKKE er tyggebein og at for hard biting er VONDT. Kosebiting/sutting derimot må være lov da valpene naturlig bruker munnen mye. Alt skal undersøkes og nysgjerrigheter er høy. Ettersom dagene har gått har valpene blitt mer og mer freidige og tøffe. Så nå løpes og herjes det på hele tunet morgen og kveld. Helt fra åkerkant og sølepytt til blomsterbedd og terrasse. De er verdensmester hos oss. Akkurat slik det skal være før valpene nå drar ut i verden og møter nye utfordringer hjemme hos sine nye eiere! 

Vi ønsker alle lykke til!

Torsdag 24. juli

Valpene er i dag 7 uker og alle veier rundt 4 kg. De har denne uka fått ny ormkur og har igjen klippet klør. Valpene er årvåkne, veldig lærevillige og temmelig energiske. Da det er usedvanlig varmt om dagen nå-blir det til at leking avbrytes hyppig av lange hvilestunder i skyggen. Der ligger de og sover eller tygger på lekene sine. Valpene henter som de vannhundene de er, opp lekeballene som vi har lagt opp i vannbaljene. Om kvelden våkner de mer til og herjer lenge rundt på plenen sammen med mor Fiona og onkel Casanova før de går inn for natten. Dagens video er fra i morges da valpene kom ut fra nattbasen sin og leker seg over til dagbasen.

Torsdag 17. juli

Valpene er nå seks uker. Det er full fart med lek og mye tenner-i omtrent 30 minutter før de må sove litt igjen. De løper nå for egen maskin fra nattbasen til dagbasen og er flinke til å følge vårt innkallingsrop. De har vokst mye og er raske og aktive og noen skikkelige linselus. Så det er nå vanskeligere å ta bilder og film av dem uten å risikere at kameraet spises på.  Valpene har denne uka fått sin 3.kloklipp og de får nå 4 måltider valpemat om dagen og Fiona gir dem 3-4 melkemåltider. De sniker også til seg en sup mens hun passerer forbi, men hun har begynt å si ifra til dem om at biting i patter er ulovlig. Vi har også begynt å omdirigere hard biting i fingre til en av de mange leke deres isteden. Men det er mest kosebiting og kjæling. De er veldig nysgjerrige og betrakter interessert alt fra gressklippere til gravemaskiner og mopeder. Livet er spennende og lite er skummelt! 

Torsdag 10. juli

Da er valpene fem uker. Alle hadde fått noen tenner ved fire ukers alder, men nå har de fått MAAANGE tenner foran og snart bak da gommene bakerste klør VEEELDIG . De får nå 3 måltider om dagen, men er fortsatt mest glad i Fionas deilige melk. En av tispene var litt grådig i matfatet og fikk litt magevondt noen dager, men nå tar hun igjen med dobbel aktivitet! Denne uka har også alle fått sin andre kloklipp. Valpene bryteleker og rister sokker og tøyknuter. Baller triller av gårde mens en valp galopperer etter med bein som ennå ikke er helt stødige. Mye av min dag går med på stell, tilstedeværelse, vasking og flytting mellom innebase og utebase. Det er så gøy å sitte sammen med dem og være med om utviklingen! Se også dagens film og bilder :-)

Torsdag 3.juli

Da er valpene 4 uker og de var i går på sin første tur ut i friluft. De synes det var spennende og litt skummelt. Deilig endelig å se dem ute! (Se bilder av seansen og video.) Denne uka har de øvd seg på å gå (veldig flinke), løpe (fungerer ikke helt 😀) og mye leking. Jeg er nå mer sammen med dem og koseleker med hver og en av dem. De har fått lekesaker inn til seg og er mye mer våkne nå, men sover fortsatt mye av dagen. Fiona er ivrig på å gi dem melk, men jeg har allikevel sneket meg til å begynne å fore dem litt med valpemat. Fint gradvis å ha tilvent de små magene ny mat! 

Torsdag 26. juni

Da er valpene 3 uker og veier mellom 1800 og 1980gram! De er store, mette og fornøyde.  De er nå mer enn 4 ganger tyngre enn ved fødsel.  Det er ikke rart at Fiona nå trenger mye mat daglig for å opprettholde den veldig høye melkeproduksjonen. 

Fortsatt sover og spiser valpene mesteparten av tiden, men de har også begynt å leke, logre, knurre og bjeffe. De går (litt ustøtt) rundt på alle fire bein og undersøker omgivelsene. Valpenes øyne blir stadig åpnere og tåler mer lys. Vi vil feire 3 ukers dagen med valpenes første kloklipp og ormkur :-) Se også bilder og film!

Torsdag 19. juni

Da er den runde fornøyde gjengen blitt to uker. De tar virkelig for seg av matfatet og vekten er nå om lag tredoblet av fødselvekt! Dvs en økning fra ca 400 til ca 1200gram fra fødsel.  Fiona gjør virkelig  jobben sin og forlanger bare MYE mat og koselige lufteturer i hagen i retur. Det har skjedd store ting i valpekassa denne uken. Valpene har nå åpnet øynene og ørene og myser ut på verden. I tillegg løfter de nå hode høyt og løfter seg opp på særlig forbeina. Noe som også bildene viser.  Det er så vidunderlig å iakta utviklingen, like nytt og flott hver gang jeg opplever den. Se flere bilder i valpealbumet.

Torsdag 12.juni

De vokser kjempefint og er skikkelig faste og fine i kroppene sine. Vekten er økt med omlag 2/3 siden fødsel. Fiona er en riktig så flink mamma som dekker alle valpenes behov for stell og mat. Min oppgave er å holde oppsikt og sørge for at det til enhver tid er rent hos de små og at Fiona har det bra :-) 

Valpene er idag 1 uke! 

Tordag 5.juni

Alt er bra med Fiona og de 6 små som nå sover mette og fornøyde i valpekassa.

Fiona fødte idag 6 fine valper. 5 tisper (4 svarte 1 brun)og en svart hanne.  5 av dem har varierende hvit tegninger under hake og i bryst, mens en av dem er helt svart slik som Fiona. En av valpene har lang hale og de andre har varierende halelengde. Ingen er helt uten hale. 

Mandag 2. juni

Været er fantastisk - varmt og solrikt, men Fiona ville nok foretrukket kjølig og overskyet vær. Hun er stor nå og synes det er tungt å bevege seg. Hun får mange og små måltider på dagen da valpene nå tar så mye plass at det er vanskelig med større måltid.  Hun har tatt i bruk fødeplassen sin om nettene og  ser ut til å være godt fornøyd med den. Vi går nå inn i den spennende siste uken av svangerskapet og trolig blir det fødsel i pinsehelgen :-)

Mandag 26.mai

Idag har Fiona vært med på å plante georginer. Hun var såpass flittig med gravingen at jeg tilslutt måtte sette henne i bånd. Men hun var fornøyd og følte seg fortsatt MED på jobben. Ekstra deilig var det også å bli avkjølt med en svak dusj fra vannslangen. Mageomfanget øker jevnt og hun er sååå sulten. Hun har denne uka fått et annet fòr + omlag 20% mer mat enn normalt. DET setter hun pris på!

Mandag 19. mai

Idag er det 42. dag av drektigheten og Fiona har begynt å få skikkelig mage. Det er tidlig-men valpene tar den plassen de trenger :-) Hun har omlag 20 dager igjen av drektigheten nå. Hun har satt ned tempoet sitt betydelig og dilter rundt og spiser pinner og gress...