SPANSK VANNHUND - PERRO DE AGUA ESPAÑOL

Den Spanske vannhunden

Rasen er spansk og ble opprinnelig brukt som arbeidende hund for fiskere, gjetere og jegere.

I dag er rasen en allsidig mellomstor familiehund med potensiale mot de fleste typer av hundearbeid.

Det er i Norge perroer som arbeider/konkurrerer innenfor lydighet, agility og brukshundarbeid. Rasen har i flere land også egne konkurranser i vannarbeid. Det kommer nok i Norge også!

Spansk vannhund er av utseende en rustikk, velproporsjonert og atletisk hund av middels størrelse med en karakteristisk krøllete pels som kan danne korder når den blir lang. Lang pels krever noe stell . Farge og fargemønstre varier mye. Fra ensfarget hvit, svart eller brunt i flere nyanser til hvit og sort eller hvit og brunt. Vannhunden røyter ikke og skal ikke børstes. Den kan vaskes jevnlig og klippes ved behov. Ingen frisyreklipp, kun like lang over alt.

Halelengde varier naturlig fra stump til lang hale.  Størrelsen varier mye og mankehøyden hos tisper skal være 40 - 46 cm (14-18kg) og for hanner 44- 50m (18-22kg).

Rasen er generelt kjent for å være sunn og frisk. Man skal allikevel være klar over at enkeltindivider innen rasen kan få de sykdommer og plager som er kjent hos andre hunderaser. Det er blant annet kjente tilfeller av hofteleddsdysplasi, øyensykdommer og allergi /hårtap innen rasen.

På grunn av Spansk vannhund sin bakgrunn med ulike arbeidsoppgaver i flere regioner av Spania ser vi store forskjeller både fysisk og mentalt mellom individene innen rasen.

Den er generelt en lojal arbeidende hund som er glad, våken, leken og svært hengiven til sin familie. Den utfører oppgavene sine med stor iver og lydhørhet overfor sin eier  og den innehar naturlige instinkter for både gjeting, vokting og jakt.  Den brukes til, og kan bli god på det meste av hundearbeid og hundesporter avhengig av samarbeid og innsats mellom hund og eier.

God lærenemhet, selvstendighet og tilpasningsevne medfører at rasen kan ta over regien og styringen i hverdagen om den får lov. Derfor må eieren ha nok tid til å etablere et godt samarbeid, være tydelig, vennlig og konsekvent i sin opplæring av hunden.   Individer av spansk vannhund kan være reserverte overfor, vaktsomme mot(også bjeffe) eller være likegyldig til fremmede.  Dette er egenskaper som eier må styre ved trening og godt samarbeid med hunden. Man må være klar over at Spansk vannhund kan være en utfordring å anskaffe for førstegangs- hundeeiere og du bør være innstilt på å innhente og ta imot råd og hjelp fra kyndige og erfarne veiledere underveis i hundens oppvekst.

Når du skaffer deg en valp må du vite at du både har lyst og nok tid til å engasjere deg i dens fysiske og mentale utvikling og trening. Da får du både en fantastisk kamerat og glad familiemedlem!

Se mer om rasen på www.spanskvannhundklubb.no

Spansk vannhund tilhører gruppe 8 og har FCI rasenummer 336.

Tuva med Cleo, Hermine og Casanova